mette-pynter-juletrae_204097

2. december – Hvad julepynten betyder for det lille barn

Pynt. Hvad er nu det for en størrelse? Er det legetøj? Er det for børn eller voksne?

Hvad enten du med gavmild hånd strør nisser og hjerter ud over hele hjemmet eller du vælger et nyt, stilet tema for julepynten hvert år, så vil dit barn hurtigt fornemme, at nu er der noget på færde. Æskerne med julepynt er skattekister med fine sager.

Hjemme hos Lene har Jonathan, som fylder tre på søndag, selv pyntet op på sit værelse: Han har sat det hele indeni et skab…. Altså et lukket skab.
“Ta-daaa!”, siger han og åbner skabet, så man kan kigge på det og beundre hans værk.

At pynte op til jul sker (som regel) i en god stemning, og er en essentiel del af vores fortælling om julen, som er med til at skabe forventninger og spænding ikke mindst. Det er det, som Jonathan helt tydeligt har forstået – og fortolket;)

Og der er mange fortællinger – selv for de allermindste:

♥ 0-1 år: Når du går rundt i hjemmet med barnet på armen og kigger på pynten, benævner det med tydelig udtale, sætter ord på barnets oplevelse: Form, farve, hvad figurerne gør.
♥ 1-5 år: Når I sammen udvælger pynt og finder en plads til det; noget skal hænge, noget skal stå, noget passer sammen. Sæt ord på det, I gør.
♥ 3-5 år: Når I finder pynt frem, som nogen har lavet: Hvem har lavet/givet/fået det og hvornår.

Fortællingerne om julepynten er sprogstimulerende og styrker barnets personlige og sociale komptence, fordi de foregår i en rar stemning sammen med dig. Barnet får øvet sig i at koncentrere sig i kortere eller længere tid, og yder sit bidrag til udsmykningen og den fælles fortælling om julen hos jer.

Hvad ville julen være uden børn? ♥

Lene Faurby har skrevet en rigtig fin historie for de 2-5-årige om Mette og den fine julepynt:

I en kasse ligger alle de fine ting, som skal sættes på træet. Der er også en fin engel, som Mette slet ikke kan stå for. Hun tager den op og giver den både kys og kram. Men så går den flotte engel i stykker og Mette bliver ked af det. Nu kommer den ikke på træet juleaften, eller gør den?

 

 

 

 

 

PS Fik du læst julekalenderen fra d. 1. december – Om hvordan julelys får dit barn til at stråle?


0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *