Skærmbillede 2013-12-15 kl. 21.04.01

15. december – Pakkeleg for de helt små

Min søster skal julehygge med sin mødregruppe og deres babyer på 7 måneder. Hun ville gerne lave en leg med babyerne, gerne noget med pakker, og spurgte, om jeg havde en idé.

Dét har jeg da :)

Pakkeleg er i traditionel forstand er ganske underholdende for alle mennesker, men for små børn kan det være svært at forstå, og det kan måske også blive lidt for meget med “slåskamp” om pakkerne. Så her er nogle idéer til, hvordan man kan lege pakkelege, som tilgodeser de helt små:

Ca. 6-18 mdr.

Lav nogle pakker i forskelligt gavepapir uden gavebånd. I den alder er det mest selve den fine pakke og det at få papiret af, der er det sjove, så tag bare noget af det legetøj, I allerede har – gerne noget, der rasler;)

Læg alle pakkerne i en kasse; alternativt en taske eller stor pose.
Lad barnet trække en pakke ad gangen. Er der flere børn skiftes de til at trække en pakke. Sig: Værsgo, tag en pakke. Når barnet har trukket en pakke, kan I lege “Værsgo-Tak”-leg, hvor I rækker pakken til hinanden. Barnet får øvet forståelsen af at give og modtage, han tilegner sig ordene, som man siger i den forbindelse, og han får trænet at følge en instruks. Det træner også barnets motorik at række hånden ud, holde fast i pakken og løsne grebet igen.
Pak pakkerne op til sidst.

Fra ca. 18 mdr. (barnet skal kunne følge forskellige instrukser):

Inspireret af spillet “Sjovt pakkespil”, som fås i butikkerne. Min version er mere enkel.
Pakkerne kan indeholde ting og sager fra hjemmets gemmer, noget spiseligt eller nyindkøbte ting. Pakkerne skal se forskellige ud, men må gerne kunne matches to og to. I kan lege bare dig og barnet eller hele familien. Kan også leges i daginstitutionen. Til at starte med kan alle få en lille skål/paptallerken, som man skal lægge pakken på, da det kan være svært for de mindste at lade være med at åbne pakkerne, som de får. Hvis de får besked på at lægge pakken et bestemt sted, er det lettere at forstå, hvad de skal, når de får en pakke, hvis den ikke skal åbnes.

Legen går ud på at gætte, hvilken pakke, man skal tage. Giv instrukser, som barnet forstår, fx:
“Tag en blå gave”
“Tag en stor gave”
“Tag den mindste gave”
Osv.

På den måde får barnet får begreber og er der flere med i legen, får barnet også øvet at vente på tur.
Når det er barnets tur til at sige en instruks, spørger du barnet:
“Hvilken gave skal jeg have?”
Så kan barnet pege eller sige “den røde”. Eller begge dele og så skal du finde makkeren. Jo større barnet er, jo sværere instrukser kan det få og give.
Legen kan slutte, når man synes og så pakkes pakkerne op. Eller man kan sætte tid på og så får man den gave, der ligge foran en, når alarmen bibber.

God fornøjelse!

/Stine

PS Læs også dagens låge fra d. 13.december – Julekalender for børn med tips til højtlæsning.

[social_share/]

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *