pellebager

17. december – Julebag er læring, når det smager bedst

I vores familie er det farmor, der står for julebagning sammen børnene. Det er ret fantastisk. Julebagning er en tradition, og lur mig, om ikke hun fortæller lidt om, hvordan det gik til, dengang hun var barn i 1950-60’erne. Og dengang deres far var barn i 70-80’erne. Sådanne fortællinger er uvurderlige for børnenes personlige udvikling. Det at mærke, at man er en del af en familie, og en del af et større fællesskab. Og en begyndende forståelse af “gamle dage”.

Selve fremstillingen af julebag stimulerer alle barnets sanser. Duft og smag, naturligvis, men også følesansen, når der arbejdes med den let klistrede dej. Det er ikke alle børn (eller voksne), der bryder sig om det, fordi det netop er så stor en sanseoplevelse.

Når formene trykkes i dejen og kranse formes, er det finmotorikken, der stimuleres samtidig med, at barnets får styrket sin rumlige og matematisk-logiske intelligens, når han skal vurdere, hvor meget dej, han skal bruge, hvor store/små og tykke/tynde kagerne skal være. Husk at give ham lov!

Fantasien, den visuelle og kunstneriske intelligens kommer i spil, når barnet får lov at være kreativ og selv skære kager ud i figurer uden form. Små børn udtænker som regel ikke en plan, før de former eller tegner figurer. Den opstår, imens de arbejder.

Når kagerne er bagt, skal de pakkes i dåser. Det er lige en opgave for de helt små, som godt kan lide at putte ting ned i noget, sætte låg på, så det bliver væk – og åbne igen: Det er der stadig! Det stimulerer barnets forestillingsevne og hukommelse. Var der brune kager i den røde dåse? Klejner i den lilla?

På billedet herunder er Pelle og Sif ved at dele kager ud på tallerkener. Det træner hans forståelse for antal og mængde og han får selvfølgelig også trænet tælleremsen.

 

/Stine

PS Fik du læst julekalenderen i går d. 16. december – Julelege på iPad?

[social_share/]

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *