19. december – Julefrokost på den kloge måde

I Jonathans børnehave har de holdt julefrokost med smør-selv-dag. Først hjalp de til med at forberede buffeten og dække bordet, og så valgte og smurte de selv deres mad. Det er en super pædagogisk aktivitet, fordi den er meningsfuld og lærerig på én gang.

Måske har I også allerede holdt julefrokost med familie eller venner. Måske bliver det tid i juledagene.
For det lille barn kan det være overvældende med alle forberedelserne, som godt kan vare lang tid. Alle er lettere stressede. Men som i børnehaven kan man inddrage barnet og lader det deltage i tilberedningen af frokostbordet, så meget som det kan og vil. Så går timerne lettere og det hele bliver lidt sjovere. Barnet vil føle sig nyttigt og som en uundværlig del af fællesskabet – familien. Det styrker barnets selvværd. Det lærer at udføre en opgave og samarbejde. Det styrker både barnets selvværd, samt hans personlige og sociale kompetencer.

De allermindste kan sidde med på køkkenbordet i en lille stol og kigge på og snakke med. Hvis du fortæller ham, hvad du laver, føler han sig inddraget og han får stimuleret den sproglige udvikling.

Fra 1-årsalderen kan barnet sidde på køkkenbordet og sortere og putte grønsagerne i skåle og anrette brødet. Det stimulerer barnets matematisk-logiske intelligens.
Fra 2-års-alderen kan du give barnet en smørekniv til at skære nemme ting, fx agurk eller peberfrugt. Barnet kan også få lov at pille æg og klippe krydderurter. Dressinger skal røres, dej skal æltes, salt skal drysses.
Efterhånden som barnet mestrer de forskellige opgaver, kan han blive udfordret med nye opgaver.

[ipic id=”574328844757770989″] Det er altsammen med til at styrke barnets finmotorik, når muskler og led i hænder og fingre skal samarbejde og bruges på mange forskellige måder i køkkenet. Også øje-håndkoordinationen bliver udfordret.

 

/Stine

PS Fik du læst julekalenderen i går d. 18. december -Nissesangleg for 0-100-årige ?

[social_share/]

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *