juletræ

21. december – Juletræet i en sansekasse

Vi bor på landet og i går var vi ude og fælde juletræ på den gård, hvor vi plejer at gøre det. Det er tradition i vores hjem. Vi kan godt lide at få juletræet i hus kun et par dage før juleaften, og først juleaftensdag bliver det sat ind i stuen og pyntet. Så er det nemlig børnenes opgave på denne travle dag, som ellers godt kan være lang, og på denne måde bliver den fyldt ud med noget nyttigt og hyggeligt.

Jeg har kun ét lille førskolebarn nu og han er jo hele tre år, men med 4 børn har der efterhånden været mange år med en nysgerrig lille tumling! Og det kan være noget af en udfordring. Sådan en størrelse vil gerne pille ved juletræet, hive i grenene, rive pynten af og kaste med det eller gemme det og selv “pynte” træet (= kaste ting på træet!) Ved barn nr. tre havde vi lært det. Juletræet er fascinerende. Det glimter og lyser. Og det føles helt sikkert som meningsfulde aktiviteter for den lille. Men stadig…

Så i et lyst (læs: desperat) øjeblik fandt jeg på at blande en Juletræssansekasse:

Jeg lagde nogle afklippede grangrene fra juletræet i bunden af en kasse. Så puttede jeg lidt forskellig slags juletræspynt i med så forskellig tekstur, form og farve som muligt. Der kom også nogle julepuslespilsbrikker i, samt nogle bjælder i en lille plasticbeholder med låg. Så var der noget til hænderne, til øjnene og til ørerne.

Inden juletræet skulle pyntes, sad jeg med mindstebarnet og sansekassen og oplevede alle de fine ting. Det betød faktisk, at barnets trang til at kaste sig over juletræet blev mindsket kraftigt.

Efterhånden som børnene er blevet store nok til selv at hænge pynt på de nederste grene, har de fået lov til at være med til at pynte juletræ. I dag klarer de det helt selv, og de store hjælper de små. Det er stadig en sanseoplevelse, og det er noget, der stimulerer deres visuelle sans, når de skaber et harmonisk pyntet juletræ, som de bagefter er stolte af. Det styrker også deres evne til at samarbejde. De mærker glæden og spændingen ved, at juleaften nærmer sig, men på et tåleligt niveau, fordi de foretager sig noget praktisk og meningsfuldt.

 

/Stine

[social_share/]

PS Fik du læst dagens låge d. 19. december – Julefrokost på den kloge måde?

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *