Når det lille barn hælder ting ud på gulvet

Små børn i 2-3-års-alderen elsker at hælde ting ud på gulvet. Vende bunden i vejret på spanden med klodser. Kaste spillekort op i luften og se dem falde ned på gulvet i en stor pærevælling. Eller alle kuglerne i Kalaha-æsken… Eller corn flakes’ene…

Det er bare sådan det er. Og vi kan vælge at blive irriterede og skælde ud og sige “Sikke et rod. Kan du samle det op igen!”

Eller vi kan vælge at erkende, at barnet nu er i hælde-sprede-fasen og dele oplevelsen med ham. For det er en del af barnets læring. Han undersøger verden og eksperimenter med fænomener. Det må han gerne! Om få år skal han skriver rapporter om det i skolen…

Sådan kan du tackle det

♥ Eksperimentet med havregrynene kan suppleres af en opgave med stor nytteværdi: At barnet selv fejer eller støvsuger dem op.

♥ Klodserne kan kastes i kassen igen – og hvis du holder kassen og går længere væk/tættere på og råber “Jaaaah!” hver gang en klods ryger i, så bliver det en sjov leg, som træner dit barn i at kaste og ramme. Du kan også give ekstraudfordringer og fortælle ham hvilken farve, han skal kaste i.

♥ Kuglerne ud over hele gulvet… Virkelig træls. Men det ER jo sjovt at hælde kuglerne ud, så hvis du finder en papkasse eller en plasticskål, han kan hælde kuglerne i, så kan legen fortsætte:) Når alle kuglerne så er hældt i, er det spændende at se dem suse rundt, hvis man svinger kassen eller skålen.

Hjemme hos Stine blev UNO-kortene fundet spredt på gulvet flere gange. Hun måtte samle dem op, for det var åbenbart for uoverskueligt for Pelle, som havde kastet dem. Det var først tredje gang, at Pelle på 3 udvidede sit eksperiment og prioriterede at samle dem op og møjsommeligt putte dem ned i den lille æske, hvorefter han tog en håndfuld ad gangen, slap dem højt oppe i luften og frydefuldt iagttog dem  dale ned på gulvet.

Pelle elsker at hælde from Smålinger on Vimeo.

 

I daginstitutionen

Stimulér med forskellige lege de 2-3-åriges fryd ved ting, der bliver hældt ud:

♥ Kast chiffontørklæder op i luften, så de daler ned over børnene

♥ Hæld en balje med ærteposer eller bløde bolde ned over børnene

♥ Syng og leg “Nu triller æggene afsted” (fra sangbog/cd Tryllestøv af Gitte Gregersen). Børnene går på skift rundt med en kurv med bolde eller rasleæg i. Til sidst i sangen skal barnet vende bunden i vejret på kurven, så alle æggene/boldene triller ud på gulvet. Alle børn hjælper med at samle dem op.

2 replies
  1. Chatarina says:

    Super indslag. Vi har en kurv til vanter og huer og en til sutsko. Dem bruger vi tit til leg når vi har været ud eller skal ude. Ungerne skal f.eks. Tage vanter af og se om de kan ramme vante/hue kurven eller sutsko kurven. Det giver en masse sjov for børnene. :) ligeledes laver vi en leg ud af det når vores 3 store kurve med LEGO klodser er blevet tømt. Så tæller vi hvor hurtigt de kan kaste klodserne op i kurven igen, når det er ryd op tur. Fjol hjælper bare rigtig meget, især når de voksne fjoller med. Kasper plejer at tage bleerne på hoved som har når han skifter. Til stor begejstring for alle

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *