viserbogstaveroveralt

Sådan lærer barnet at skrive bogstaver – Skriftsprogsudvikling

Når børn starter i 0. klasse, forventes det, at de allerede er i gang med deres skriftsprogsudvikling og har kendskab til bogstaverne.

Der findes masser af materialer, hvor førskolebarnet kan øve sig i at skrive bogstaverne. Og nogle børnehaver øver skrivning med skolegrupperne.

Men ligesom det kræver udviking af balancen, før barnet kan gå, kræver bogstavgenkendelse og skrivning af bogstaver, at barnet har forstået form og bevægelse med både krop og hjerne. Det er en basal del af barnets tidlige skriftsprogsudvikling.

Og det kan man sagtens træne i børnehavealderen med  andre aktiviteter – med eller uden fokus på bogstavgenkendelse.

I Smålinger ‘leg og læring’s-kit HUNDEN SNUS, får man fx denne tegning til print, hvor barnet skal tegne rund snude og runde øjne (bogstavsformen o + grundbevægelse til a, å, e, æ, g, c, d, q). Og tunge og ører (bogstavsformen u + grundbevægelse til t, j, g, h, m, n).

[ipic id=”649114404285850078″]

(Her er det Jonathan på 3 år, som ikke er nået så langt i sin tegneudvikling endnu.  Men han er dygtig til at tegne de rigtige steder!)

Bogstavgenkendelse

Når barnet viser interesse for bogstaverne og kan genkende fx dem fra sit eget navn, så prøv sammen med barnet at lægge mærke til, om der gemmer sig bogstaver i omgivelserne. Får man først gang i den leg, kan man finde og lave bogstaver overalt!

Her er hvad, Jonathan, har set for nyligt:

Her er forslag til, hvordan I kan gøre måltiderne til skriftsprogsudvikling:

♥ spis havregrød eller kartoffelmos så det, der ligger tilbage på tallerkenen ligner et bogstav
♥ bid rugbrødsmadderne så bogstavsformer træder frem
♥ lav en bolledej og form bollerne i bogstaver
♥ læg grøntsagshapserne så de danner bogstaver

Sorry, pæne manerer må vige for uddannelsen af ungdommen!

I kittet SLANGEN LANGEMAND foreslår vi aktiviteten Form slangen til et bogstav. Og sådan har vi tænkt stimulering af den tidlige skriftsprogsudvikling ind i alle kits.

Digital skriftsprogsudvikling

Til iPad og iPhone kan man få den skønneste app, hvor dét at lære bogstavernes form og skriveretningen, trænes med leg og sjove effekter. Selv som voksen kan man blive grebet ;) Den hedder LetterSchool og bogstaverne siges på engelsk, men så slår man bare lyden fra.

For mange børn er det rigtig svært at skrive i hånden. Men de kan sagtens være motiverede for at lære bogstaverne og at lære at skrive ord, altså stave. Med app’en WriteReader kan barnet lave små bøger med billeder og børneskrivning.

Sidste forår deltog vi på Konferencen om digital skriftsprogsudvikling i Odense. I år handler konferencen om Digital og kreativ læring og vi deltager igen, så vi kan blive klogere og inspirerede – og dele det med dig.
Hvis du er indskolingslærer, pædagoger i dagtilbud og SFO, skole- og daginstitutionsledere, læsekonsulenter og –vejledere, deltager du måske selv?

Del gerne dette indlæg og skriv i kommentarfeltet, hvis dit barn har fundet bogstaver sjove steder!

[social_share/]

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *