Er det børnehaven, der afgør dit barns fremtid?

Måske har du også læst en artikel om en ny rapport fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd ) om daginstitutioners betydning for børns udvikling?

Rapporten sammenfatter 75 års forskning på området og peger på, at en god normering i daginstitutionerne er vigtig – jo færre børn pr. voksen, jo mere nærvær (og mindre stress).
Interaktionen mellem pædagoger og børn er også vigtig, og dermed er det også vigtigt, at pædagogerne er veluddannede.

Og med tanke på alle nedskæringerne på området, blev jeg helt nervøs. Er vores børns gode fremtid i fare?

Jeg har skimmet rapporten. Den bygger som nævnt på 75 års undersøgelser fra hele verden, og når Mogens Nygaard Christoffersen i artiklen udtaler, at “børns livsbane er bundet sammen med daginstitutionernes kvalitet” (og i følge flere undersøgelser altså bliver bedre end ved pasning hjemme), så er det værd at nævne, at børnene i undersøgelserne var børn fra udsatte familier.

Børn fra ressourcestærke, velfungerende familier klarer sig godt uanset hvad!

Faktisk viser andre undersøgelser, at jo bedre samværet er i familien, jo bedre klarer barnet sig i fremtiden. Samvær = Nærvær, anerkendelse, kærlighed, stimulering af barnets udvikling.

Trygge børn med en basal selvfølgelse og viljestyrke vil insistere på kontakt i daginstitutionen og blive bekræftet i deres styrke og kompetencer, står der da også i rapporten.

Og selvfølgelig har daginstitutioner betydning for de stærke børns udvikling. Det er jo vigtigt, at børnene trives! Ligesom jeg tror, at det har stor betydning for alle børn, når daginstitutionerne løfter de svage.

Men hvem skal afgøre DIT barns fremtid?

Mon ikke det er dig?
Hvad gør du for at være nærværende og gøre familielivet til et stimulerende miljø for dit barn?

/Stine

[social_share]

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *