laesejulekalender

13. december – Julekalender for børn

I dag får du et tip til en julebilledbog. Det er en gammel sag – og den er både for voksne og børn. Det er Halfdan Rasmussens “Julekalender for børn” med hans sædvanlige sjove, finurlige, overraskende rim og meget, meget fine tegninger.

Jeg var faktisk lidt i tvivl om, hvor meget Pelle på 3 år ville gide at læse i den, for nogle af teksterne er svære at forstå for et barn. Men han elsker den. Og det er selvfølgelig især pga. tegningerne. “Min troldebog” kalder han den, for der er både nisser og trolde i den, og troldene er åbenbart det, der interesserer ham mest. (Måske, fordi han kender dem fra e-bogen “Troldeliv” på iPaden).
Rimene har dog sin berettigelse. Halfdan Rasmussen er en rimmester og derfor er de perfekte at læse højt. Der er naturlig rytme og gode rimord. Der er ord, Pelle genkender og der er ord, der lyder sjovt. Og ord og rim, der skal gentages og smages på.

I “Julekalender for børn” er der på et opslag for hver dag i december med et rim på 3-4 vers, hvilket gør, at koncentrationen kan fastholdes. Sommetider peger vi på ordene, imens vi læser, og Pelle vil gerne selv pege på ord og sige, hvad det står. Han kan ikke læse, men han er ved at lære det: Han har indtil videre lært at skelne de skrevne ord fra hinanden og han har lært, at hvert ordbillede matcher et af de ord, jeg læser højt. Så det efterligner han. Han legelæser.

Han har også lært, at hvert ordbillede består af flere bogstaver, som han kan tælle, og han vil også gerne pege på dem og sige bogstavernes navne.

I dag ville han gerne vende bogen på hovedet og tælle bogstaverne…

Nogle dage er man bare nødt til at vende op og ned på tingene. Faktisk er det ikke helt dumt. Det at vende noget på hovedet skærper hjernens opfattelse af det.

Eller også er det bare sjovt;)

Du kan læse og hjælpe dit barn med at legelæse fra den dag, han viser interesse for bøger (udover at bide i dem). Det er meget forskelligt, hvornår det sker – det kan være alt fra, når han er 9-24 mdr.

 

/Stine

PS Fik du læst julekalenderen d. 12. december – At legeskrive juleønsker ?

[social_share/]

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *